LUPI Munkavédelem

A munkavédelem területei

2018. március 22. 11:59 - lupibt

accidentwork.jpg

A munkavédelemnek két területe van: a munkabiztonság és a foglalkozás
egészségügy.

A munkabiztonság a munkakörülmények és a munkavégzés szabályait határozza meg, ill. ezek betartását ellenőrzi. Feladata a balesetek megelőzése, a bekövetkezett balesetek kivizsgálása, intézkedések, hogy a
baleset ne ismétlődhessen meg. A munkabiztonság a balesetek megelőzésére olyan munkakörülményeket alakít ki, amelyek kiküszöbölik a veszélyforrásokat, ill. megóvják azoktól a dolgozókat.

Veszélyforrás a munkavégzés során (vagy azzal összefüggésben) jelentkező minden olyan dolog, amely a munkát végző vagy a munkavégzés hatókörében (környezetében) tartózkodó személyre veszélyt vagy ártalmat jelenthet.

Három csoportba soroljuk őket:

A fizikai veszélyforrások közül a leggyakoribbak:
- a munkaeszközök (pl. szerszámok), a szállító-, anyagmozgató eszközök (pl. targonca, daru) mozgása, ill. a termékek és az anyagok mozgása (pl. daruról leszakadó teher)
- a szerkezetek egyensúlyának megbomlása (pl. anyag, termék lerakása, leemelése miatt megbillenő tartó, rosszul támasztott létra);
- csúszós felületek (pl. olajos padló);
- éles, sorján, egyenetlen felületek, szélek és sarkok;
- a tárgyak hőmérséklete (pl. izzó kovácsdarab, edzéshez használatos szárazjég);
- magasság, mélység (pl. leeshetünk vagy a fejünkre hullhat valami);
- a levegő nyomása (pl. keszonban), hőmérséklete, áramlása (pl. huzatos munkahely);
- a zaj és a rezgés;
- nem megfelelő világítás;
- az áramütés veszélye;
- a poros levegő.

A veszélyes anyag többek között lehet:
- robbanó, robbanó keveréket alkotó;
- gyúlékony;
- mérgező;
- maró (pl. sav, lúg);
- fertőző;
- egyéb, egészségre káros anyag (pl. sugárzó).

A biológiai veszélyforrások közül a legfontosabbak:
- mikroorganizmusok és anyagcseretermékük (pl. baktériumok, gombák);
- makroorganizmusok (növények, állatok);
- fiziológiai, idegrendszeri és pszichés igénybevételek (pl. monoton munka).

Aki nem tartja be a munkavédelmi szabályokat, a gépet, berendezést, szerszámot nem rendeltetésszerűen használja, vakmerő kockázatot vállal (vagy vállaltatnak vele).


A kockázat nem a munkavégzés velejárója!

A dolgozó nem köteles teljesíteni az olyan utasítást, amelynek végrehajtása  munkavédelmi szabályba ütközik (pl. nincs meg a szükséges védőfelszerelés).

Meg kell tagadnia a munkavégzést, ha annak teljesítése a saját vagy más személy életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. A munkabiztonság célja, hogy a munkát végző ne kerüljön közvetlen kapcsolatba a veszélyforrásokkal, ill. ne tartózkodjon a veszélyes térben. Sajnos a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is bekövetkezhet olyan működési zavar vagy személyi mulasztás, amely balesetet okoz.

A munkabiztonság feladata a megtörtént balesetek elemzése és a szükséges intézkedések meghozatala hasonló balesetek megelőzése érdekében.

A munkabiztonság a munkaeszközzel, géppel, berendezéssel foglalkozik, a foglalkozás-egészségügy a munkát végző emberrel, az őt érő hatásokkal.

Legközelebbi cikkünkben a munkahelyi balesetekről, fogunk írni.
Szép napot, köszönjük a figyelmet! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lupibt.blog.hu/api/trackback/id/tr1813766414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása